Der findes et hav af SEO-værktøjer på markedet, som hjælper dig med at effektivisere dine indsatser og optimere dine resultater. Men bør du altid stole fuldt ud på værktøjerne? I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvilke misforståelser der kan være forbundet med SEO.
SEO står for Search Engine Optimization, som på dansk betyder søgemaskineoptimering. Det handler i korte træk om at optimere sin hjemmeside, så den rangerer højere oppe i Googles organiske søgeresultater. SEO er dog en omfattende proces, som kræver en solid indsats, hvis du vil opnå gode resultater og rangere højere end dine konkurrenter.
Forskellige SEO-værktøjer kan hjælpe dig med at blive klogere på, hvad du skal gøre for at optimere din SEO-indsats. De fungerer som indikatorer på, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Der findes både allround SEO-værktøjer, men også værktøjer som er mere specifikke til teknisk analyse, søgeordsanalyse, indholdsoptimering og linkbuilding. SEO-værktøjer kan være ganske fordelagtige at benytte, men det er værd at huske på, at de er guidelines, og at der figurerer flere gængse misforståelser forbundet med SEO.
3 SEO-misforståelser
1. Lange title tags har en negativ betydning for SEO
Der har været en opfattelse af, at lange title tags, som bliver “dottet” ud, har en negativ effekt på din SEO og CTR (Click Through Rate/klikrate). At blive “dottet ud” vil sige, at der vises tre prikker “…” i stedet for hele dit title tag. Title tags eller SEO-titler er den øverste overskrift, der bliver vist, når du foretager en søgning på Google. Google har flere gange ændret, hvor mange tegn du kan skrive i et title tag, men på nuværende tidspunkt er det muligt at skrive cirka 65 tegn, uden at den resterende tekst bliver skåret væk og fremgår som tre prikker: “…”. Antallet af tegn afhænger dog af, hvor meget plads de enkelte ord optager, hvilket Google måler i pixels. Lige nu er det muligt at tilføje op til 600 pixels, men title tags op til denne længde vises ikke uden at blive skåret væk.
Gary Illyes fra Google har for nylig oplyst, at det kan have visse fordele at have længere title tags, og at du altså ikke skal bekymre dig om, at din title tags er for lange. Du skal derimod være mere opmærksom på følgende:
- At dine title tags er så præcise som mulig.
- At det vigtigste fremgår først.
- At det valgte title tag matcher søgeordet på landingssiden.
Hvis noget af teksten er skåret væk grundet længden, kan det have betydning for brugeroplevelsen, men det har altså ikke en negativ betydning SEO-mæssigt.
2. Duplikeret indhold er en negativ rankingfaktor
Troede du også, at duplikeret indhold skader din SEO-synlighed? Duplikeret indhold vil sige, at ensartet indhold optræder flere gange på din eller en anden hjemmeside. Mange tror, at duplikeret indhold medfører problematikker i forbindelse med at opnå gode placeringer, og at din hjemmeside derfor vil rangere lavere i søgeresultaterne.
John Mueller fra Google har for nylig fastslået, at det er en misforståelse, at duplikeret indhold giver en negativ rankingfaktor. Han understreger, at det er normalt, at hjemmesider har indhold, som går igen, og at Googles algoritmer er bygget på en måde, så de tager højde for det. Mueller forklarer, at det eksempelvis ikke giver en negativ rankingfaktor, hvis e-commerce virksomheder, som sælger de samme produkter, har de samme produktbeskrivelser. Hvis store tekstbidder på din hjemmeside er duplikeret, vil Google rangere én af siderne og ikke de andre. Hvis det samme indhold går igen på tværs af hjemmesider, vil Google forsøge at finde frem til den hjemmeside, der bedst matcher, hvad der bliver søgt på. Der kan være andre problematikker forbundet med duplikeret indhold, som du kan læse mere om her, men det har altså ikke betydning for din rangering.
3. Linkbuilding handler om at skaffe så mange links som muligt
Linkbuilding er en vigtig del af SEO. Ved linkbuilding får du eksterne links til at henvise til din hjemmeside, hvilket kan betegnes som en slags anbefaling. De links, som henviser til din hjemmeside, bruger søgemaskinerne til at vurdere kvaliteten af dit indhold og din hjemmeside. Der har været en opfattelse af, at linkbuilding handler om at skaffe så mange links som muligt.
Dette er dog en misforstået holdning, da det samlede antal backlinks, som din hjemmeside har, ikke er en af de væsentligste faktorer for Googles søgealgoritmer, når de skal vurdere den. Googles John Mueller har konstateret, at ét godt link fra en relevant hjemmeside kan være mere værdifuldt end mange links af lav kvalitet. I stedet for at fokusere på, hvor mange links der referer til din hjemmeside, fokuserer algoritmerne på, hvor relevant hvert enkelt link er for den hjemmeside, der henvises til. Det er derfor vigtigt, at du ikke misforstår disciplinen og udelukkende stræber efter at få mange links, men at du derimod fokuserer på at få relevante links af høj kvalitet. Linkbuilding kan være et værdifuldt værktøj, du skal bare altid huske på, at det er vigtigere for din hjemmeside, at dine links er relevante. Det, som betyder noget for Google, er kvalitet fremfor kvantitet.
SEO-værktøjer er guidelines
Længere title tags kan altså have en SEO-mæssig fordel, duplikeret indhold er ikke en negativ rankingfaktor, og ét relevant link er bedre end mange dårlige. SEO-værktøjer kan være fordelagtige at bruge, men du skal være opmærksom på, at de først og fremmest er guidelines. Når du arbejder med SEO handler det i høj grad om at prøve sig frem og teste forskellige ting af, så du kan blive klogere på, hvad der virker for netop din virksomhed.
Hvis du ønsker at få en professionel SEO-analyse af din virksomhed, anbefaler vi SEO Feedback. Ved at scanne din hjemmeside kan du få at vide, hvad du præcis skal gøre, hvor du skal gøre det, og hvordan du skal gøre det med henblik på at optimere SEO.
Mangler du hjælp til SEO?
Hos WebPuls er vi specialiserede i SEO, og vi hjælper dig gerne med at skabe online synlighed og forbedre din placering på Google. Vi tilbyder professionel og opdateret rådgivning, og vi producerer også gerne teksten for dig, så den er helt skarp i forhold til SEO-optimering. Send os en mail på kontakt@webpuls.dk eller giv os et kald på +45 22 39 22 51.